İçindekiler
Bosna Hersekle ilgili Genel Bilgiler
Bosna Hersek Sovyetler birliğinin yıkılması sonunda yaşanan olayların Yugoslavya’daki komünist idareye sıçraması sonucu Yugoslavya’nın yıkılmasıyla bağımsızlığına kavuşan bir cumhuriyet devletidir. Ülkenin doğu ve güney doğu kısımlarında Sırbistan Karadağ, Kuzeyinde ve batısında ise Hırvatistan bulunmaktadır. Ülkenin Adriya Denizi’ne yirmi kilometre uzunluğunda bir kıyısı bulunmaktadır. Bu ülkenin adı ülkede bulunan Bosna adındaki nehirden gelmektedir. Hersek kısmı ise Nevetre Irmağının kuzey ve güneyini oluşturmakla birlikte Hersek adı on beşinci yüzyılda Bosna kralına isyan eden Stephan Vokciç’in unvanından gelmektedir.
Bosna Hersek ülkesinde üç millet birden yaşamaktadır: Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar. Ülkenin başkenti Saraybosna olup nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu şehridir. Bu şehrin nüfusu yarım milyondan fazladır. Ülkenin nüfusu ise dört milyon beş yüz yirmi üç bindir. Balkan yarımadasının tam ortasına yerleşmiş olan bu ülkenin yüzölçümü ise 51.129 kilometre karedir. Ülke yönetim şekli cumhuriyettir. Ancak ülkede üç millet bir arada yaşadığı için her milleti temsil eden bir cumhurbaşkanı vardır. Ülke Dayton Barış Antlaşması sayesinde iki etnititeye ayrılmıştır. Ülkenin yüzde 51’lik kısmını Boşnak ve Hırvatlar oluştururken yüzde 49‘luk kısımda Sırplar bulunmaktadır. Sırpların oluşturduğu bölüm yerel belediyeler tarafından yönetilirken diğer bölüm 10 kantona ayrılmıştır ve her kantonun bir başbakanı ve kabineleri bulunmaktadır.
Ülkenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmakla birlikte sanayi ve madencilik de önemli katkılar sağlamaktadır. Nüfusu beş milyona yaklaşan bu ülkenin para birimi ise Konvertibilnih Maraka’dır. Ülkenin nüfusun çoğunluğunu Boşnaklar oluşturmakla birlikte Boşnakların hemen hemen hepsi Müslüman’dır. Hırvatlar Ortodoks olup Sırplar ise katoliktir.
Ülkede ulaşım genellikle tramvayla yapılmaktadır. Avrupa’nın en eski tramvay hatlarından olan bu hat başkent Saraybosna’da bulunmaktadır ve şehrin bir ucundan diğer ucuna hizmet vermektedir. Şehirler büyüklüğüne göre sıralanacak olursa Saraybosna’dan sonra Banyaluka, Mostar, Vereş ve Ljubija yer almaktadır. Balkanlarda gerek kültürel ve etnik zenginliği, gerekse de doğal güzellikleriyle yaşanılabilecek ülkelerin başında gelmektedir. İklimi ve doğal güzelliklerinden dolayı 1984 kış olimpiyatları bu ülkede yapılmıştır. Ülkenin başkenti olan Saraybosna Osmanlı devleti zamanında kurulmuştur. Bu nedenle bu topraklarda Osmanlı’ya ait birçok eser bulunmaktadır. Camile, köprüler ve daha niceleri. Bunun yanında diğer dinlere ait kiliseler ve sinagogların da yer alması şehirde yer alan hoşgörünün simgesi olmuşlardır. Bu şehirde gezerken bu yapılar sayesinde kendinizi İstanbul’da, Viyana’da ve Budapeşte’de hissedebilirsiniz. Çünkü bu topraklar İlk olarak Osmanlılara, sonra Avusturya Macaristan imparatorluğuna ve daha sonra da Yugoslavya hâkimiyetinde kalmıştır.
Bosna Hersek’te farklı kültürlerde milletler yaşadığı için dillerde farklılaşmaktadır. Bu diller Boşnakça, Hırvatça ve Sırpçadır. Bu diller Slav grubunun dilleridir. Sırp cumhuriyetinde kullanılan alfabe Kiril alfabesi iken Bosna Hersek federasyonunda ise Latin alfabesi kullanılmaktadır. Bunlar trafik levhalarında da kullanılmaktadır. Kiril alfabesini bilmeyenler Sırp cumhuriyeti bölümünde trafikte zorluk yaşayabilirler.